Våra bästa tips

Bästa penseln! Tidlöst..... Tapetbord. Bäst till penseltvätt

Måla med Linoljefärg

Måla i mycket tunna skikt. Måla endast så många skikt så ytan får full täckning med jämt sug. Har du en redan målad yta räcker det kanske med en strykning. Nymålning kräver alltid tre strykningar. Undvik att bygga tjocka färglager. Linoljefärg torkar genom oxidation med syre, se till att ha god luftväxling för bästa torkförutsättning när du målar inne.

Tid

Låt färgen torka ordentligt mellan strykningarna. Följ rekommendationen på burken. Öka tiden om det är hög luftfuktighet och om det är kallt där du målar. Tänk på att luftfuktigheten kan vara väldigt hög på sommaren trots sol och värme. Resultatet blir mycket bättre om man tar god tid på sig!

Tapetbord

Det är bra mycket lättare att tapetsera om man har ett tapetbord att vara på. Låna det av oss!

 

Penseltvätt

När du målat klart (gör du en paus på upp till 48tim, doppa penseln i färg och sno in i plast) trycker du ut så mycket färg som möjligt mot färgburkens kant.  Är färgen vatten spädbar, tvätta först med vatten. Ta sen en klick såpa eller pensel rens som jobbas in och sköljs med vatten. Upprepa. Häll aldrig ut vatten med färgrester direkt i avloppet. Häll i en hink och ta till återvinningscentralen.

Färg med lacknafta. Häll lite lacknafta i en så liten burk som möjligt, jobba ut färgen mot burkens kanter. Låt burken med lacknafta stå så färgen sjunker, häll tillbaka naftan i flaskan och låt färgen i burken torka. Burken med torkad färg lämnas till återvinningscentralen som farligt avfall. Fortsätt tvätta penseln som ovan med vatten och rengöringsmedel. Allt vatten som används lämnas på återvinningscentral.

Rollers är svåra att få helt rena. Tryck ut så mycket färg som möjligt ur rullen med hjälp av en rör sticka eller liknande. Kasta i soporna.